Lesena vhodna vrata

Vhodna vrata so tisti hišni element, ki ga opazi vsak obiskovalec in praktično vsak mimoidoči. Naši predniki so že stoletja nazaj vratom v svoja bivališča poleg funkcije varovanja doma pred zunanjim svetom dodali še estetsko funkcijo. Bolj čudovit kot je bil vhod, bolj se je cenilo prebivalce tistega doma. Pomembna estetska funkcija vhodnih vrat je ostala vse do danes, le da se danes trendi od nekdaj mogočnih vhodov selijo nazaj k naravi, preprostosti, a hkrati k tehnološki dovršenosti in preprostim, a čistim linijam. Vse to predstavljajo lesena vhodna vrata.

Lesena vhodna vrata

Povezanost z naravo

Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi glede na odstotek poraščenosti z gozdovi na kvadratni kilometer. Kot posledica nenehnega sobivanja z divjo naravo gozdov, se je človek naučil gospodarjenja z lesom in ga začel uporabljati v vsakdanjem življenju. Ta tradicija je ostala zelo aktualna še danes, saj les izžareva človekovo povezanost z naravo.

Tako so danes leseni izdelki odsev človekove povezanosti z naravo in njenega spoštovanja. Lesena vhodna vrata se bodo tako zelo lepo vpela v okolico hiše, saj ne bodo predstavljala nekega tujka v obliki umetnih in hladnih materialov. Njihova izbira je še posebej zaželena za hiše, ki so grajene v lesenem stilu. To pomeni, da je njihova zunanjost popolnoma obdana z lesom, ali pa le vsebujejo lesene dele, kot so lesene ograje, okenski okvirji, vidni deli lesenega ostrešja … Lesena vhodna vrata so tako odlična izbira za vse tiste, ki spoštujete naravo in radi živite v stiku z njo.

Toplina doma

Les je naravni material in tudi izolator. To pomeni, da toplote ne prevaja tako hitro kakor aluminij, oziroma druge kovine. Ta lastnost je ena izmed odlik lesenih vhodnih vrat. Vendar ne le v fizikalnem pomenu. Les ljudje že od pradavnine povezujemo z ognjem, saj ima odlično gorljivost. Ogenj pa nam prinese toplino. Tako imamo v svoji podzavesti izdelano povezavo med lesom in toplino. Lesena vhodna vrata tako ne predstavljajo le toplotnega izolatorja v fizikalnem smislu, temveč tudi odražajo toplino doma. Ob pogledu na njih, ljudje hitro začutijo toplino, sprejetost in domačnost.

Dolga življenjska doba

Čeprav življenjsko dobo lesa v naravi hitro začnejo krajšati naravni procesi kot so razkrajanje, gnitje in napadi škodljivcev, pa lesena vhodna vrata teh težav nimajo. V podjetjih, ki svoje delo res dobro poznajo in kjer jim je kakovost pomembna, bodo tovrstna vhodna vrata izdelali s posebnimi postopki in preparati tako, da bodo zaščitena pred naravnim procesom razpadanja lesa. Tako se življenjska doba lesenih vhodnih vrat podaljša za več desetletij. Pomembno pa je, da uporabniki les redno negujejo s sredstvi, ki jih priporoči proizvajalec. Tako lesena vrata ne bodo imela le dolge življenjske dobe, temveč bodo veliko dlje časa izgledala kot nova.

Lesena vhodna vrata

Ali so lesena vhodna vrata lahko kos sodobnemu tehnološkemu napredku?

Ob omembi lesenih vhodnih vrat marsikdo pomisli na vrata, ki so jih izdelovali še 40, 50 ali celo več let nazaj, in se ustraši, da vrata ne dopuščajo sledenja sodobnim trendom. Ta misel je vsekakor napačna. Tehnologije pri izdelavi lesenih vhodnih vrat so do danes že tako napredovale, da les ponuja enako širino različnih možnosti in kombinacij kakor aluminij, ki se tudi pogosto uporablja za izdelavo vhodnih vrat. Tako za sodoben izgled vhodnih vrat ni ovira. Dodaten plus pa predstavlja tudi dejstvo, da obstaja nešteto različnih kombinacij lesa, stekla in aluminija, ki bodo še povečale stilsko dovršenost vašega vhoda.

Lesena vhodna vrata so zagotovo prava izbira za vse tiste, ki vam je les kot material blizu in vam vzbudi občutke domačnosti, hkrati pa združuje povezanost z naravo, tradicijo in hkratnim sledenjem sodobnim trendom, saj je spekter možnosti različnih dizajnov in kombinacij zelo širok.

Rate this post