V zadnjem letu je delo od doma postalo tako priporočljivo, da so si mnogi, hote ali nehote, uredili domačo pisarno. Prenosniki se seveda odlično obnesejo pri delu na terenu, številni pa jih vsakodnevno uporabljajo tudi doma, pa naj gre za zasebno ali poslovno rabo. Vas zanima, kateri računalniki za službo so primerni za delo, ki ga lahko opravljate doma? Našteli bomo nekaj smernic, s pomočjo katerih se boste morda lažje odločili, kateri prenosniki bi bili primerni, kadar delate od doma.

Za kaj točno potrebujete prenosnik?

Dandanes so prenosniki že tako zmogljivi, da vam res številni primerki omogočajo neovirano opravljanje dela od doma, seveda pa je izbira prenosnika odvisna od tega, za kaj točno ga boste potrebovali, torej kaj boste z njim počeli. Namen prenosnika ni, da ga imate ves čas na enem mestu, torej nekje na mizi, temveč je njegova najopaznejša prednost zlasti ta, da ga lahko prenašate sem in tja po stanovanju, odnesete ga lahko na balkon ali vrt ter delo nadaljujete tam. Prenosniki vam torej omogočijo kar nekaj udobja, če delate od doma. Kdo si ne bi želel usesti na kavč, noge dvigniti na klubsko mizico, si natočiti kavo, vmes pa, na primer, prisostvovati poslovnemu sestanku?

Dandanes je vse to mogoče, seveda pa morate ob nakupu prenosnika razmišljati o tem, kaj vse nameravate z njim početi. Če vaše delo od doma, na primer, vključuje uporabo spleta in programa za pisanje besedil, bo za vas povsem dovolj že prenosnik z osnovniki specifikacijami, ki ga dobite tudi po nizki ceni. Kljub temu pa je treba ob nakupu prenosnika za delo od doma gledati zlasti na to, kako velik je njegov zaslon, kako ima zmogljivo baterijo, katere možnosti komunikacije ima vgrajene, ter, seveda, kako je zmogljiv. Za pisarniško delo od doma potrebujete prenosnik, ki vam omogoča hitro preklapljanje med programi, vzdržljivo baterijo, recimo tam do osem ur, dovolj veliko površino za branje in podobno. Imejte v mislih, da morajo prenosniki za delo od doma imeti vgrajeno kamero – zaradi sestankovanj, konferenc, srečanj …

Vse to v bistvu potrebujete za osnovno uporabo, če delate, na primer, v grafičnem oblikovanju, pa boste seveda morali izbrati zmogljivejše naprave (da ne govorimo o igranju igric, ki zahtevajo še več), tako da je nakup res odvisen od tega, kaj točno nameravate s prenosnim računalnikom početi.

Najbolj priporočljive specifikacije prenosnikov za delo v domači pisarni

Vzemimo eno od pogostih različic, torej uporabnika, ki za svoje delo potrebuje dostop do spleta in elektronske pošte, ureja dokumente, opravi kakšen klic in podobno. Prenosniki za takšno delo naj imajo, recimo, 8 GB delovnega spomina, vsaj 256 GB prostora za shranjevanje, 14- ali 15-inčni zaslon z dobro ločljivostjo, sodoben operacijski sistem (Windows 10) in baterijo, ki brez napajanja zdrži en delovnik, to je osem ur. Ne pozabimo na procesor, ki določa, kako bo prenosnik zmogljiv, z izbiro več jeder pa poskrbimo tudi za boljšo hitrost, ki je pri delu od doma velikega pomena. Če Intelovi procesorji morda niso za vas, izberite procesor AMD. Prenosniki, izbrani po teh smernicah, zadostujejo za opravljanje številnih delovnih nalog, če imate opravka z zahtevnejšimi grafičnimi opravili ali, na primer, z montiranjem posnetkov, pa boste morali gledati nekoliko zmogljivejše naprave. Na koncu je izbira le vaša.

Res je, za kakovosten prenosnik boste najverjetneje odšteli nekoliko več, a najprej se vprašajte, če potrebujete res najboljšega, ki je na trgu trenutno na voljo. Če spadate med povprečne uporabnike, izbirajte med prenosniki srednjega cenovnega razreda, saj vam tudi ti omogočajo urejanje številnih različnih dokumentov. V kolikor menite, da ima izbrani prenosnik premajhen monitor ali neprimerno tipkovnico, lahko oboje dokupite ter si na ta način še olajšate delo. Dobro je, da ima prenosnik za rabo v domači pisarni tudi HDMI izhod, par vtičnic USB in čitalnik spominskih kartic, medtem ko DVD-pogona dandanes skorajda ne boste več potrebovali, kajne?

Kje so na voljo takšni prenosniki?

Zdaj, ko veste, kakšna naprava bi bila za vaše delo kar najboljša, vam ostane le še, da obiščete Truecad, kjer boste našli različne prenosnike od nižjega do srednjega in višjega cenovnega razreda. Če vas zanimajo prenosniki za delo od doma, potem bo za vas najverjetneje dovolj, da izberete eno od srednjih različic, na voljo pa imajo tudi rabljene naprave, ki so odlično ohranjene in imajo res dolgo življenjsko dobo. Ne pozabimo na tako imenovane refurbished prenosnike, ki so v bistvu tovarniško obnovljeni. To pomeni, da se po uporabi vrnejo k proizvajalcu, ta pa jih po obnovi spet vrne v prodajo. Gre za obnovljene prenosnike, ki so dandanes vse bolj priljubljeni.

Na voljo so vam torej številni prenosniki za delo od doma, katerega boste izbrali, pa bo seveda odvisno od tega, kakšno delo opravljate. V kolikor se ukvarjate z multimedijo ali programirate, potem si morate vsekakor zagotoviti nekaj najboljšega, če boste prenosnik uporabljali tako kot povprečen uporabnik, pa seveda ne potrebujete naprave z vrhunskimi specifikacijami.

Rate this post