Chip tuningSkoraj vsi so že slišali za izraz Chip tuning. Večina ljudi pa ne ve, kaj ta izraz pomeni. To je na grobo opisano zamenjava ali reprogramiranje čipa v elektronsko-krmilni enoti. S to spremembo v glavnem povečamo moč motorja in navor. Pri tem se zmanjša poraba, motor pa je enako zanesljiv kot pred zamenjavo. Posledica teh specifikacij je povečanje pospeškov in končne hitrosti.

Poznamo več vrst chip tuninga. Nekatere izmed njih so standardni (moč motorja se poveča za 20 do 35 %), eco (moč motorja in navor se povečata za 10 do 20 %) ter custom chip tuning (moč motorja se prilagodi po strankinih željah, lahko se poveča tudi do 50 %). Obstajajo pa tudi druge vrste, kot so power, race, optimum in ostale.

Preden se nekdo odloči za chip tuning se mu v glavi porajajo mnoga vprašanja. Eno izmed teh je: “Zakaj chip tuninga niso opravili že v tovarni?”
S tem ko se poveča moč motorja, se povečajo tudi emisije izpušnih plinov, zaradi katerih pa avtomobil nebi opravil homologacije na določenih ustanovah, kar pa ne pomeni, da ne more opraviti tehničnega pregled, kajti kriteriji glede izpušnih plinov so pri homologaciji (ko naredijo avtomobil) višji, kakor kriteriji pri tehničnem pregledu. Ali je chip tuning škodljiv? Odgovor na to vprašanje je ne, če to delo opravi strokovno usposobljena oseba in ne neki “kvazi tunerji”, ki za to opravilo nimajo znanja ter kvalitetne opreme.
Koliko ta sprememba stane? To je odvisno od različnih dejavnikov, kot so prostornina motorja, njegova vrsta ter starost. Cene se v povprečju gibajo od 300 do 700 evrov. Morate pa računati tudi na zavarovanje pogonskega sklopa (200 evrov) in strošek homologacije.

5/5 - (9 votes)