Vinil

Notranja oprema v domu je za mnoge zabavno opravilo. Še preden pa se lotite opremljanja notranjih prostorov, se morate odločiti za barvo sten in vrsto talne obloge. Med najbolj priljubljene talne obloge spada vinil https://www.floor-experts.si/izdelki/vinil/, saj ima odlične lastnosti, ki so idealne za moderne družine. Vinilne talne obloge so v osnovi primerne za vse prostore, tudi kjer je prisotna vlaga in zato ni čudno, da so nekatera stanovanja v celoti prekrita s talnimi oblogami iz vinila. Vinilne plošče se med seboj razlikujejo in v nadaljevanju si preberite nekaj najpomembnejših razlik med vrstami vinila.

LVT in SPC vinilne plošče

Vinil največkrat pride v obliki plošč, ki se nato polagajo na tla. Tako LVT kot SPC vinilne talne obloge so priljubljena izbira pri kupcih, vseeno pa se razlikujeta v nekaterih lastnostih, zaradi katerih se lahko odločite za enega ali drugega. Kratica LVT pomeni luxury  viny tiles in označuje tradicionalni vinil, ki ga je še do pred kratkim uporabljala večina gospodinjstev. Novejša verzija, SPC vinilna talna obloga pa pomeni stone plastic composite in je kot nadgradnja tradicionalnemu vinilu. Tako ni čudno, da postaja vse bolj popularna izbira.

Prva razlika je torej že v izdelavi. Na splošno so vinilne deske izdelane iz več slojev, ki so nato stisnjene skupaj. Jedro LVT vinilne deske je izdelano zgolj iz PVC materiala, torej plastike. To daje bolj mehak občutek, kar ne izpodbija dejstva, da je podlaga odporna. Jedro SPC vinilne talne obloge pa je sestavljeno iz kamna, plastike in dodatkov za stabilizacijo. To pomeni, da je SPC vinil še trši material, ki je prav tako odporen na udarce in poškodbe. V primerjavi z LVT vinilom, je SPC veliko bolj odporen na udarce in poškodbe. Prav tako je pod nogo bolj stabilen in bolj primeren za prostore, kjer je večja verjetnost mehanskih poškodb.

Zaradi svoje mehkosti je pri tradicionalnem LVT vinilu treba paziti na podlago, ko se polagajo vinilne plošče. Če podlaga ni gladka, lahko pride do neenakomernega izgleda. Tega vam pri SPC vinilu ni treba skrbeti. Za obe vinilne podloge pa velja, da jih lahko polagate čez večino obstoječih tal.

Obe vrsti vinila sta na voljo v različnih barvah in imitacijah. Največkrat gre za imitacijo različnih vrst lesa, lahko pa vinilna talna obloga imitira tudi kamen in keramiko. Tehnologija se konstantno spreminja in imitacije so zelo dobre. Je pa dejstvo, da so v večini primerov imitacije pri SPC vinilnih podlogah za malenkost bolj napredne.

Prednosti vinila pred drugimi talnimi oblogami

Vinil ima pred ostalimi talnimi oblogami veliko prednosti. Za začetek je odporen na udarce in praske. To se še posebej pozna pri družinah z otroci in hišnimi ljubljenčki. Poleg tega sta obe vrsti vinila, tako LVT kot SPC, vodoodporni. Vse vrste politih tekočin, pa naj bo to v kuhinji ali pa v kopalnici, ne bodo kos vinilu. Nanj prav tako ne bo vplivala vlaga, zato je primerna talna obloga tudi za prostore, kjer je povišan nivo vlage.

Namesto tradicionalnega ogrevanja, je pri modernih domovih izjemno priljubljeno talno gretja. Pri obeh vrstah vinila je možnost, da se pred polaganjem namesti tudi talno gretje. Seveda se vinilne plošče med seboj razlikujejo, zato je v primeru želje talnega gretja, potrebno preveriti, ali je izbran vinil primeren za talno gretje.

Polaganje vinila je med ostalimi talnimi oblogami med bolj preprostimi. Zaradi tega se mnogi odločijo, da ga bodo položili kar sami. Prav tako je vinil na voljo v ogromno različnih barvah, vzorcih, teksturah in dimenzijah. Tako res vsak najde tako vinilno podlago, da bo z njo zadovoljen.

Montaža vinila in vzdrževanje

Vinil je za uporabnika izjemno preprost material. Začne se že pri montaži. Ne glede na vrsto, je zelo priljubljen vinil na klik. To pomeni, da se montaže lahko lotite kar sami, saj vinilne plošče le položite eno zraven druge. Tu ni potrebnega nobenega lepljenja, kot pri klasičnemu polaganju. Če se odločite za klasično polaganje, je skoraj nujen posvet z izkušenim parketarjem, pri vinilu na klik pa je posvet s strokovnjakom priporočljiv, ni pa nujen.

Vinilne talne obloge vam tudi za čas svoje življenjske dobe ne bodo povzročale veliko dodatnega dela. Čiščenje je izjemno enostavno, saj lahko površino preprosto posesate, pometete ali pomijete. Zato tudi za vzdrževanje ne potrebujete posebnih preparatov in pripomočkov. V primeru poškodbe vinila, se poškodovano ploščo enostavno odstrani in nadomesti z drugo. Če si torej želite kakovostno talno oblogo, ki bo brez prevelikega vzdrževanja zdržala tudi do 30 let, je vinil prava izbira.

 

 

 

Rate this post